Lamourproject.com

Сом - ползи и вреди

зубатка польза и вред

Тази риба се нарича още морски вълк, и ореол на околната среда на нейните местообитания са впечатляващи. Тя се натъква на улов за рибарите в Баренцово, Балтийско, Северно, Норвежки море и в Тихия океан. Най-често, разбира се, случайно, защото сом - не риболовна риба.

Въпреки, че е доста свиреп вид, а тя е голяма и масивна челюст, с изпъкнали напред зъби, и дълго приплюснутое тялото си достатъчно широко се използват в съвременната кухня.

Има няколко вида зубатки: угревидная, райета, сини и трън. Всички те имат редица свои особености. Така, например, шарени, сом предпочита нереститься до самия бряг, за да редактирате резервациите си подходящ скалистото дъно, покрито с водорасли. Хвана я в Бяло и Баренцово море, но понякога те се срещат дори в Фински залив.

Във всеки случай, независимо от вида, сом е доста впечатляващ тегло (20-30 кг) и дължина обикновено достига около един метър, разбира се, някои рибари са успели да се срещнат и по-големи екземпляри.

От полза сом?

Въпреки, че е доста страшно название - сом е доста крехко и сочно месо на средно ниско съдържание на мазнини. Филе с бял цвят. В много страни тя се сервира в ресторанти като деликатес.

Ползите зубатки, несъмнено, е доста богат състав. Той съдържа жизнено необходими киселина: никотинова, пантотенова, Омега-3. Месото е доста лесно смилаем и насища организма още и полезни минерали и микроелементи: цинк, йод, желязо, фосфор, хром, манган, калций, кобалт. Тяхното положително въздействие отдавна са известни в медицината. Така, например, калий показва сол от организма и неговата редовна употреба дава възможност да се избягва подуване. Също месото зубатки наситено и не по-малко полезни витамини. Така витамини А и е, засилват имунната система, витамин d - изключително необходим за благоприятното състояние на костната и нервната система, а без витамин PP невъзможни окислително-възстановителните процеси в организма.

Това означава, че редовната консумация на месо зубатки гарантирано ще осигури на човека с всичко необходимо за нормален живот. Тя помага за предотвратяване на редица заболявания на сърдечно-съдовата система, възпрепятства образуването на атеросклеротични плаки, тъй като изчиства кръвоносните съдове от излишния холестерол. Специалистите препоръчват активно яжте го и лица, които имат проблеми с щитовидната жлеза.

Бременните жени и деца, също така е препоръчително да го включи в своя диета .

Сом и нейните полезни свойства са отбелязани и диетолози. Я препоръчват да се прилагат в различни диети за отслабване, разбира се, с оглед правилното му приготвяне. Най-често се препоръчва да го използвате за варени или приготвени на пара. Пържени зубатку препоръчват да се консумират по-рядко.

Също така месото на тази риба е идеална и за высокобелковой диета: за увеличаване на теглото и възстановяване след операции и болестта, тя най-това, което трябва.

Спортисти, придерживающимся диета за укрепване на мускулите, също спокойно може да се включва в хранителния си режим,зубатка калорийность така като я протеин е лесно смилаем.

Калории зубатки ниска и е в суров вид - 96 kcal, в варени - 114 kcal., в печени - 137 ккал и пържени сом ще има около 209 ккал.

Противопоказания за консумация зубатки

Въпреки, че месото зубатки носи доста голяма полза за човешкия организъм и щети може също да се нанесе. Той, за щастие, ще се почувства само на хора, склонни към алергични реакции на риба и морски дарове.

Във всеки случай, при яденето на месо зубатки трябва да се помни, че всичко е добре в умерени количества.

Споделите в социалните мрежи:
Други