Lamourproject.com

Визуални илюзии

зрительные иллюзии

Случвало ли ви се е да гледате на доста странна картина, когато шарен модел на контрастиращи ярко на фона на внезапно обретал обем и ще влезе в ход, въпреки че сте били напълно уверени в това, че целият състав е напълно неподвижен? Ако е така, в този момент сте били в плен на зрителната илюзии .

Не вярвай на очите си!

мозъка погрешно истинското съотношение на формата и размера на наблюдаваната от вас обект, принуждавайки ви да повярвам, че една картина се движи. Такова фалшиво зрението ви се случва доста често, и да благодаря за него, ние трябва на първо място верига от връзки между нашите рецептори, органи на зрение и някои мозъчни тръстове центрове, отговарящи за "преписи от" постъпващата към него на зрителната информация.

Подобни илюзии точка на коренно различни от халюцинации, които също, по същество, са илюзия, само не увиденной в реалност, а тази, която човешкият мозък е създал сам, сотворив по този начин "нещо от нищото". Това се случва в резултат на различни нарушения на мозъчната активност и етимология на тези видения може да са различни, като се започне от влиянието на всички фактори, привнесенных в организма отвън в случай на прилагане на наркотични или психотропни вещества и завършва с психични разстройства или отказ от недостиг на сън.

Видове илюзии

Разновидности на илюзии точка има голямо разнообразие. Най-честите от тях са: "илюзия за движение, дуплекс на изображението, а също така изкривена представа за големината. Отделно трябва да спомена бинокулярных илюзията. Всяко лице може да прекара един прост опит: намалете заедно завършва своите показалеца пръсти, поставете ги хоризонтално, на разстояние 30-40 см от очите и погледнете през тях в далечината, леко расфокусировав поглед. Вие ясно ще видите, между тях още една несъществуваща фалангу пръст, подобна на малка колбас. Причина за появата му се крие в разликата на информацията, която нашият мозък получава от светлина изображения, които влизат в ретината на лявото и дясното око.

Що се отнася до илюзии за движение, тогава те са пряко свързани с тълкуването на информация за размера и скоростта на обекта, които се сервират в зрителните центрове на кората на главния мозък. Например, на всички е запознат, наречен така, лунен ефект преследване. Когато пътувате през нощта, в колата, на вас ви се струва, че небесното светило следва и това въпреки факта, че машината се движи с доста прилична скорост, докато луната, по идея, просто остава на място.

между Другото, не всички тайни на илюзии точка получили своето логично обяснение. Все същата луна виси над хоризонта, изглежда много повече, отколкото в случая, когато тя е точно пред вас, над главата. Защо ние възприемаме зависимост размери на големи обекти от разстояние и перспективи местоположение точно така, науката все още предстои да разбера.

Изкуството да видят

Много видове илюзии точка на стомана е просто дар на небето за художници и други представители на света на изкуството. По-специално, почти половината от създадения в жанра на сюрреализма, така или иначе, е в основата на измамни оптични ефекти, даващи възможност да видите комбинирана или дуплекс изображения, даващ картинам особен, скрит смисъл.

Освен това, способността на нашия мозък да търсят познати форми и образи там, където, на теория, не трябва да бъде, в продължение на векове е използван свещенослужители, шаманите и экстрасенсами за всякакъв вид предсказания и пророчества. Работа с изображения, проявляющимися на различни вискозни, течни и насипни субстанциях, те соотносили ги с предстоящите събития. И защо да ходи далеч? Просто вдигнете очи и да погледна към небето. В никакъв проплывающем над вас облака при желание може да се различи, като минимум, няколко познати форми.

Склонността на човешкия ум да търси узнаваемое в бесформенном, с успех се използва в психологията и психиатрията, когато за определяне на психологическото състояние на пациента, най-предлага се определи какво точно е показано на така наречените "изображения-кляксах", тъмни петна, които на пръв поглед не носят никаква смислово натоварване. Въпреки това са две различни хора са в състояние да видим в тях абсолютно отлични един от друг изображения. Подобна разлика в зрението се дължи не само на настоящите емоционални и психологически състоянието на пациента, но и степен на развитие на сложна верига от взаимоотношения между проект на изображението върху ретината на окото и последващо прехвърляне на информация за него на определени центрове на мозъка. Това обяснява факта, че един от хората много по-лесно успява "узреть невидимото" в познатите ни обекти, отколкото на другите.

Някой от големите заяви, че целият ни околния свят, всъщност, е една голяма илюзия, психология възприятие който до края не е проучен. Някога ще разберем как е устроена сложна машина взаимодействие на човешкото съзнание с външната среда, но ще стане ли от това по-лесно да се живее? Това е въпросът.

оптические иллюзии1оптические иллюзии2оптические иллюзии3
оптические иллюзии4оптические иллюзии5оптические иллюзии6
оптические иллюзии7оптические иллюзии8оптические иллюзии9

Видео: най-ДОБРИТЕ ОПТИЧНИ ИЛЮЗИИ 2016

Видео: Визуални илюзии.

Видео: 10 Оптични илюзии, които ще бъдат разделени на очите и mosquito

Видео: Невероятна ОПТИЧНА ИЛЮЗИЯ

Споделите в социалните мрежи:
Други